Evaluare psihologică adulți/vârstnici

Evaluarea persoanelor în vârstă trebuie să acopere domeniul psihologic al sănătății, cu accent pe comportamentul și mintea individului. Principalele probleme de sănătate care afectează persoanele în vârstă din acest domeniu sunt afectarea cognitivă, depresia și delirul. Deși acestea sunt probleme de sănătate diferite, simptomele lor se suprapun și se pot prezenta simultan, acest lucru complicând diagnosticul și alegerea tratamentului. Evaluarea atentă este esențială pentru a ajunge la diagnosticul corect, a oferi un tratament adecvat și a înțelege nevoile de îngrijire ale pacientului.

Diverse instrumente de evaluare pot fi utilizate pentru a determina funcția cognitivă, majoritatea concentrându-se pe aspecte cum ar fi orientarea, memoria și limbajul. În cadrul testelor aplicate se evaluează orientarea, înregistrarea informațiilor, atenția și calculul, redarea informațiilor, limbajul și copierea (de exemplu, capacitatea de a copia desene simple).

Evaluarea psihologică este realizată, dupa caz, în cursul a două-trei ședințe care durează fiecare câte o oră. În timpul acestora va fi necesară completarea unor chestionare ce vizează screeningul stării generale, investighează simptomele depresiei, anxietății sau ale altor tulburări psihice, se identifică trăsăturile de personalitate. Ulterior, in cadrul unui interviu mai amplu se vor obține informații despre istoricul personal și medical, despre perioada și condițiile apariției simptomelor sau stării respective.

Vor fi comunicate concluziile și recomandările de intervenție terapeutică, dacă este cazul, și pentru orice alt tip de lămuriri sau întrebări se va sta la dispoziția clientului.